Nejlepší kuchařky, které vám poskytnou potřebnou inspiraci

0
1014

Ať patříte mezi zapálené kuchařské amatéry anebo vás už omrzela instantní jídla a chcete si uvařit něco pořádného, možná se vám bude hodit nová inspirace. Té koneckonců není nikdy dost. Vyzkoušejte tipy na pravou českou svíčkovou, upečte si domácí chléb anebo objevte kouzlo rostlinné stravy. A nejen to! Kuchařkou můžete potěšit i některého z vašich blízkých. Třeba pod stromečkem! Vyberte si některou z následujícího výběru, který je plný zajímavých tipů!

Česká kuchyně

Stále se vám nedaří vychytat recept na svíčkovou anebo chcete zkusit svatomartinskou husu na jiný způsob než obvykle? Sáhněte po některé z kuchařek, které se zaměřují na jídla z české kuchyně. Tady jsou osvědčené tipy na některé z nich.

Poklady klasické české kuchyně aneb jak ta babička tenkrát vařila – Roman Vaněk

Pokud ani přes sílící trend rostlinné stravy, nízkosacharidových diet i takzvaných superpotravin i nadále nedáte dopustit na husté omáčky, bramborové knedlíky a pořádný flák masa, jistě oceníte Poklady klasické české kuchyně aneb jak ta babička tenkrát vařila. Jedná se o kuchařku českého uznávaného šéfkuchaře Romana Vaňka, který se při jejím psaní, jak ostatně název napovídá, inspiroval recepty těch nejpovolanějších osob. Našich babiček.

V knize plné neodolatelných receptů najdete tipy a triky, které lze zužitkovat například při vaření poctivého hovězího vývaru, rajské omáčky i vnitřností. Vzhledem k blížícím se svátkům můžete také vyzkoušet pravý český bramborový salát s kaprem či řízkem a samozřejmě i vánoční cukroví. Součástí knihy jsou kromě receptů pro pokročilé kuchaře i návody pro úplné začátečníky. Příprava každého pokrmu je navíc detailně popsána a doplněna o přehledné fotografie.

Vařte jako šéf – Zdeněk Pohlreich

Že vám k vaření stačí jen správný recept? Kdepak. Podle předního českého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je nutné znát i správné techniky. Důležitou roli pak hraje i způsob zpracování jednotlivých potravin. Ve své knize Vařte jako šéf svým nadšencům proto přináší potřebné informace, které jim přípravu jídel nejen usnadní, ale rovněž dovedou k naprosté dokonalosti.

Čtenáři se tak dozvědí například to, v čem přesně spočívá tajemství přípravy poctivých vývarů, základů omáček nebo jak správně pracovat s masem a vejci. A jelikož jsou Češi opravdovými milovníky masa, je celá jedna kapitola věnována také grilování. Kniha obsahuje celkem 70 receptů, které spíše než úplní začátečníci ocení pokročilí kuchaři.

Velká kuchařka Čech a Moravy – Roman Vaněk

Velká kuchařka Čech a Moravy je dosud nejobsáhlejší kuchařská kniha českého šéfkuchaře Romana Vaňka, který na ní spolupracoval se svou manželkou Janou. Dílo obsahuje více než 750 fotografií a celkem 431 receptů, které jsou rozvrženy do 23 kapitol. Stejně jako Poklady klasické české kuchyně, i tato kniha je praktickým průvodcem klasických tuzemských receptů. Ty se manželé rozhodli popsat krok za krokem a o poznání detailněji tak, aby jejich přípravu zvládl i naprostý začátečník.

Zbytečná kuchařka nebude ani v knihovně pokročilých kuchařů či dokonce profesionálů. Těm totiž může posloužit jako relevantní inspirace. Naučte se, jak připravit typické české a moravské pokrmy, jakými jsou omáčky, knedlíky i pečeně. A pokud máte pocit, že jejich přípravu již zvládáte na nejlepší, inspirujte se a dodejte svému jídlu nový nádech a šmrnc.

Zdravý životní styl

Snažíte se zredukovat svou váhu, trpíte potravinovou alergií anebo se prostě jen chcete cítit fit? Pak jsou pro vás kuchařky plné zdravých receptů tou nejlepší možnou volbou. Otevřete je a objevte svět pokrmů, které nejen že dobře chutnají a lahodí oku, ala také jsou zdraví prospěšné.

Jíme zdravě s Fitrecepty – Kolektiv autorů

Dobré jídlo je pro vás něco jako droga, ale současně si přejete vypadat dobře a cítit se fit? Vhodnou alternativou by pro vás tedy mohla být kuchařka s názvem Jíme zdravě s Fitrecepty, která přináší tipy na chutná a přitom zdravá a vyvážená jídla, která uspokojí chuťové pohárky i těch nejnáročnějších jedlíků.

Aby mohla tato kuchařka vzniknout, musel se spojit kolektiv autorů a nadšených kuchařů. Ti dali následně dohromady celkem 120 receptů a ty rozdělili do několika kategorií. Kromě fotografií naleznete u každého jídla také jeho nutriční hodnoty a způsoby, jakými lze pokrm ozvláštnit. Kniha je vhodná pro úplné začátečníky i zkušené kuchaře a kuchařky, které hledají zdravou inspiraci pro sebe i celou rodinu.

Nová biokuchařka Hanky Zemanové – Hana Zemanová

Autorka Hana Zemanová ve své knize Nová biokuchařka Hanky Zemanové originálním způsobem mapuje jednotlivé trendy ve výživě, jakým je v poslední době třeba raw strava, superpotraviny, veganství či bezlepková dieta. Kromě toho, že se čtenářům pomáhá v jednotlivých odvětvích lépe zorientovat a utvořit si na ně svůj vlastní názor, odkrývá zde také informace z oblasti biopotravin, nových výživových trendů i ekologického zemědělství.

Pokud kuchařkou zalistujete, dozvíte se nejen to, jak jíst zdravě a s rozumem, ale také to, že zdravé neznamená hnusné a nutně drahé. Kromě toho zjistíte také to, proč jsou tolik opomíjené potraviny jako červená čočka, špalda, čirok či pohanka vhodnou volbou. Jak chutnají, si čtenáři mohou ověřit rovnou v 80 různých bezlepkových, masových, veganských u vegetariánských receptech.

Lahodně s Ellou – Ella Woodwardová

Jídla, která si oblíbíte vy i vaše tělo? Přesně ta přináší známá blogerka Ella Woodwardová ve své kuchařce Lahodně s Ellou, ve které naleznete recepty na luxusní dezerty, tipy na nenáročná jídla, ale také třeba pochoutky založené na syrové stravě. Žádné konzervanty rozhodně nečekejte, Ella totiž věří, že základem správné životosprávy mají být přírodní suroviny, které současně působí jako balzám každého těla.

Pokrmy uvařené podle jejích receptů nejen skvěle chutnají, jsou navíc velmi jednoduché, takže je zvládne i úplný začátečník, který je zdravým životním stylem naprosto nepolíbený. Kniha v sobě skrývá celkem 100 receptů na jídla, která neobsahují cukr, lepek ani mléčné výrobky, díky kterým vám vaše chuťové buňky poděkují, pleť bude zářit a vy se budete cítit zdraví a plní energie.

Pečení

Ruce v těstě, šlehání polev a zdobení dortů je vám milejší než vaření omáček a polévek? V tom případě jistě oceníte naše tipy na kuchařky, které obsahují recepty na domácí pečivo, koláče, ale i dorty. Zkuste některou z následujícího výběru, který je zárukou správné volby.

Ruce v mouce: Domácí pečivo s kváskem a droždím – Iva Trhoňová

Máte až po krk gumových rohlíků, tvrdého chleba a polotovarů, které nabízejí tuzemské supermarkety? Pak očistěte ruce a zanořte je do těsta. Iva Trhoňová, autorka knihy Ruce v mouce: Domácí pečivo s kváskem a droždím, je toho názoru, že domácí pečení rozhodně není žádná věda. V její knize tak naleznete veškeré potřebné informace, které vám prozradí, jak správně připravit kvásek, jak o něj pečovat a jaké suroviny při pečení použít.

Rádi byste si vyzkoušeli upéct vlastní bagetu, rohlíky anebo pravou italskou pizzu? Pak se nechte inspirovat bohatými a jedinečnými recepty, které potěší každého milovníka křupavého pečiva. Díky této knize zvládnete cokoli. A pokud máte obavy, že na čerstvé pečivo nebudete mít co namazat, nenechte se odradit. Autorka totiž myslela i na to, a proto přináší také tipy na výborné pomazánky.  

Bezlepkové pečení pro každého – Zdeňka Mazúrová

Ať už jste celiatik, máte alergii na lepek anebo se jen snažíte omezit konzumaci mouky, ale přesto máte slabost pro sladké, máme pro vás řešení! Je jím Bezlepkové pečení pro každého. Zdeňka Mazúrová do knihy vložila svých 70 ověřených receptů na chutné moučníky, které potěší chuťové buňky každého, kdo rád mlsá. Veškeré pokrmy uvedené v knize jsou bezlepkové, a tak máte jistotu, že tolik nezatíží váš organismus. Užijte si sladké mlsání bez výčitek!

Vánoční cukroví, úžasné bezlepkové koláčky, čokoládové muffiny nebo dorty. Veškeré recepty uvedené v knize jsou několikrát ověřené a vyzkoušené. Pozitivní výsledek je tedy jistotou. Vy se tak bez obav můžete pustit do příprav na Vánoce, narozeninové oslavy i na domácí pečení, kterým potěšíte své blízké. Postupy jsou navíc psané velmi podrobně, a tak je s jistotou zvládnou i ti, kteří jsou pečením bez lepku naprosto nepolíbení.

Dorty a dezerty – Kolektiv autorů

Milujete jídlo a rádi mlsáte sladké? Nebo se chystáte poprvé ušpinit ruce od mouky a upéct svému blízkému dort k narozeninám? Ať už jste pečením nepolíbený amatér, anebo naopak zkušený cukrář, jistě dobře víte, že kromě postupu jako takového hraje při pečení velkou roli přesný podíl jednotlivých surovin. Mít ten správný recept je tedy opravdu důležité. Dobrá zpráva je, že jich pro vás máme hned 85! A všechny naleznete v knize Dorty a dezerty, kterou pro milovníky pečení sepsal kolektiv autorů.

Vtipné dorty k výročí či na narozeninové oslavy a nebo ohromující dezerty na svatbu? Díky této knize zvládnete jednoduché recepty i složitější moučníky, kterými pohostíte i náročnou návštěvu. Postupy, které jsou v díle uvedeny, jsou podrobné a doplněny o fotografie, díky čemuž je zvládne i naprostý začátečník.

Další kuchařky 

Kromě výše uvedených kuchařek za zmínku stojí i mnohé další. Mezi nimi například Vývary od Vicki Edgsonové a Heather Thomasové, ve které se se čtenáři rozhodli podělit o způsob přípravy poctivého vývaru a jeho blahodárných účinků na lidské tělo. Velmi nápomocná je také Kuchařka pro teenagery, kterou napsala Julie Kučerová. Jak už název napovídá, kniha je určena převážně dospívajícím jedincům a obsahuje recepty pro každodenní život i slavnostní příležitosti. Zajímavá je pak také kuchařka 5 ingrediencí pro snadná a rychlá jídla od slavného britského šéfkuchaře Jamieho Olivera, který si ve svém díle pohrává s pěti základními surovinami a připravuje z nich jednoduchá a chutná jídla.


Nenašli jste tady svou oblíbenou kuchařku? Určitě se s námi o ni podělte v komentářích!

Ohodnoťte článek

Newsletter

Nenechte si utéct naše novinky!

Přejete-li si dostávat naše knižní novinky, stačí vyplnit Váš email.

Souhlasím s podmínkami

PŘIDEJTE KOMENTÁŘ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno